-A A +A
  • English
  • Русский
  • Ελληνικά
Λιτόχωρο/Πόλη των Θε...

Λιτόχωρο/Πόλη των Θεών

Λιτόχωρο/Πόλη των Θεών

Διάσημο για την τοποθεσία του στους πρόποδες του Ολύμπου, με τον εντυπωσιακό ορεινό όγκο να δεσπόζει πάνω από τα σπίτια του και παράλληλα μόλις 5χλμ. από τη θάλασσα, το Λιτόχωρο είναι μια κωμόπολη στο νότιο μέρος του Νομού Πιερίας, που βρίσκεται σε απόσταση 90 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 22 χλμ. από την Κατερίνη και έχει πληθυσμό περίπου 7.000 κατοίκους. Η πλούσια ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων, καθώς εκεί υπήρχε από την αρχαιότητα λατρευτικό κέντρο των Μουσών, ενώ η σημερινή πόλη λέγεται πως άρχισε να δημιουργείται τον 14ο αιώνα.

Εκτός από τον Όλυμπο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Λιτόχωρο ως ορμητήριο για εκδρομές σε μέρη με φυσική ομορφιά αλλά και σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους. Το αρχαίο Δίον, 9 χιλιόμετρα βόρεια του Λιτόχωρου, ήταν η ιερή πόλη των Μακεδόνων, κέντρο της θρησκευτικής ζωής της Μακεδονίας από τον 5ο π.Χ. μέχρι τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Το αρχαιολογικό πάρκο του Δίου είναι ένας τόπος όπου αποκαλύπτεται, συντηρείται, μελετάται και προβάλλεται η πολιτιστική κληρονομιά της αρχαιότητας, ενώ στο μουσείο του, στεγάζονται τα κινητά ευρήματα των ανασκαφών.

Μια εκδρομή στο Λιτόχωρο, δεν θα μπορούσε παρά να ολοκληρωθεί με μια πεζοπορία στο βουνό των Θεών. Από την περιοχή «Μύλοι» (400 μ.), μία από τις εισόδους του Εθνικού Δρυμού, στο πάνω μέρος της πόλης του Λιτοχώρου, ξεκινάει το διεθνές μονοπάτι ορειβατικών διαδρομών Ε4, το οποίο διασχίζει το μοναδικό σε ομορφιά φαράγγι του Ενιπέα. Το μονοπάτι καταλήγει ύστερα από πολλά ανεβοκατεβάσματα στα «Πριόνια», στις πηγές του Ενιπέα (1100 μ.) 
Είναι συχνό φαινόμενο κατά τους θερινούς κυρίως μήνες, οι επισκέπτες του βουνού των θεών, του Ολύμπου, αλλά και της πόλης των θεών, του Λιτοχώρου, να κατηφορίζουν προς τη θάλασσα και να επισκέπτονται τις παραλίες της περιοχής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για τη Γρίτσα και την Πλάκα Λιτοχώρου, ακτές όπου κυριαρχεί το πράσινο των δένδρων και το γαλάζιο της θάλασσας. Τα καλοκαίρια, έλληνες και ξένοι επισκέπτες κάνουν μπάνιο ή απολαμβάνουν τον ήλιο έχοντας συγχρόνως θέα, απ’ τη μια μεριά την ατέλειωτη θάλασσα και από την άλλη μεριά τον Όλυμπο.
Ουρανός, ήλιος, Όλυμπος, θάλασσα και ξανά ουρανός και ήλιος. Εναλλαγή χρωμάτων, ιδίως δε όταν ο ήλιος ανατέλλει και δύει, όταν γεννιέται μέσα από τη θάλασσα αλλά κι όταν αργοσβήνει πίσω από τον Όλυμπο. Ξεχωριστές ομορφιές που μόνο εδώ μπορεί κανείς να απολαύσει.

PORTO DALIANI | STUDIO APARTMENTS

ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΗ, 60100

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • ΤΗΛΕΦΩΝΟ +30 23510 62113
  • FAX +30 23510 62325
  • ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ +30 23510 62113

NEWSLETTER

Newsletters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΑΣ ΚΡΑΤΑΜΕ ΕΝΗΜΕΡΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ PORTO DALIANI!

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Follow us